Rețeaua pentru nevoi speciale
Coordonatoare: Laura Morar
Vorbitoare: Laura Morar, Sandra Peoples, Ligia Măcelaru
Membrii echipei: Laura Morar, Sandra Peoples, Ovidiu Milian, Camelia Topală, Viorel Topală, Denisa Birișan
Viziunea - Biserica - Trupul lui Cristos întreg și sănătos, în care fiecare mădular este slujit și, la rândul său, slujește. Comunitatea credincioșilor care reflectă caracterul și viața lui Cristos, investind astfel în mod intențional timp și resurse pentru slujirea, evanghelizarea și integrarea sănătoasă în viața bisericii și a societății a persoanelor cu dizabilități și și a familiilor acestora.
Misiunea - crearea unui cadru in care lideri evanghelici și aspiranți sunt încurajați, echipați și mentorați să dobândească perspectivă, cunoștințe și abilități necesare pentru slujirea eficientă a persoanelor cu nevoi speciale și a familiilor lor.
Perspectiva de ansamblu
Strategia
În cadrul Forumului anual și pe parcursul anului Rețeaua își propune să faciliteze formarea și dezvoltarea de lucrări de slujire, evanghelizare și integrare în biserica locală și în viața comunității a persoanelor cu nevoi speciale și a familiilor acestora. Rețeaua aduce împreună lideri din biserici evanghelice, dar și persoane cu nevoi speciale, părinți, specialiști și ONG-uri, formând astfel o rețea evanghelică națională dedicată slujirii persoanelor cu dizabilități și a familiilor lor. În cadrul rețelei vom împărtăși resurse și modele de bună practică și, de asemenea, vom facilita contexte de instruire in „disability ministry”, conectând Rețeaua la specialiști/organizații din afara țării (SUA, Suedia).
Participanții
În cadrul Rețelei sunt bineveniți lideri slujitori din bisericile evanghelice (pastori, lideri de lucrări cu copii sau tineri, lideri de grupuri mici), dar și persoane cu nevoi speciale, părinți, specialiști în domeniul dizabilității (terapeuți, psihopedagogi, profesori), cât și lideri de ONG-uri care oferă servicii sociale pentru această categorie de beneficiari.
Planul
lecturarea materialelor recomandate
seminarii in cadrul Forumului anual
networking și discuții în grupuri mici
mentorare pe întreg parcursul anului
conferințe regionale
retreat 3 zile în vara 2024
Vorbitoare
Laura Morar - s-a născut în Cluj-Napoca într-o familie de credincioși baptiști. A crescut având aproape persoane cu dizabilități severe.
Este căsătorită cu Beni, iar Dumnezeu i-a binecuvântat cu trei copii: Iosua (8 ani), Caleb (6 ani) și Hadasa (3 ani). După nașterea lui Iosua, un copil special, cu Sindrom Down, s-a implicat în activități și acțiuni de conștientizare și sprijin pentru familiile persoanelor cu dizabilități și a organizat campanii pro viața în contextul dizabilității.
Este fondatoare și președintă a Asociației Părinților Copiilor cu Sindrom Down Cluj – asociație care oferă sprijin părinților de copii cu Sindrom Down, în special părinți de nou născuți și femei însărcinate.
Este pasionată de teologie și psihologie și îin prezent studiază asistența socială. A urmat cursuri in „special needs ministry” în cadrul Southern Baptists of Texas Conventions.
Sandra Peoples - este una dintre vocile de frunte în comunitatea pentru nevoi speciale. Ea este autoarea a trei cărți, inclusiv cea mai recentă lansare a ei, „Binecuvântări neașteptate: bucuriile și posibilitățile vieții într-o familie cu nevoi speciale”. Sandra este în prezent doctorand la Southwestern Baptist Theological Seminary în domeniul slujirii familiei, cu accent pe incluziunea pentru familiile cu nevoi speciale.
Sandra deservește Convenția Baptiștilor de Sud din Texas în calitate de consultant de slujire pentru nevoi speciale, ajutând bisericile din stat să înceapă și să-și consolideze slujirile pentru persoanele cu dizabilități. Ea predă, de asemenea, un curs de slujire a persoanelor cu dizabilități prin Gospel Centered Family.
Sandra este co-gazdă în fiecare lună pentru Key Ministry: The Podcast, unde își împărtășește perspectiva asupra aspectelor familiale in ceea ce privește dizabilitatea și incluziunea. Ea și prietena ei Tiffany Crow găzduiesc, de asemenea, All Access, o conferință anuală organizată în februarie în zona Houston, pentru lideri de lucrare și voluntari.
Ligia Mariana Măcelaru este președinta Asociației pentru Capacitarea Abilităților Speciale (ACAS), asociație al cărei obiectiv este îmbunătățirea vieții persoanelor defavorizate, cu precădere a persoanelor cu dizabilități, copii și adulți, pentru atingerea potențialului maxim în comunitate. ACAS a dezvoltat de-a lungul timpului 10 programe, dintre care, 6 sunt active în mod curent. Expertiza și profesionalismul serviciilor oferite de ACAS sunt rezultatul îndelungatei experiențe în domeniul serviciilor sociale. Ligia deține următoarele calificări: CSW – 1992 (certified social worker, Universitatea de Vest Timișoara); Lucrător social – 1993; Licență în Teologie – 2002 Evanđeoski Teološki Fakultet, Osijek, Croația; Master în Teologie, Specializare: Consiliere Creştină, (magna cum laude), 2007 Evanđeoski Teološki Fakultet, Osijek, Croația. În prezent, Ligia este studentă în cadrul Şcolii doctorale interdisciplinare Universitatea Aurel Vlaicu Arad, domeniul Teologie Penticostală – 2018.
Președinte, membru fondator sau membru, Ligia s-a implicat în dezvoltarea multor servicii sociale: Fundaţia Serviciilor Sociale Bethany – membru fondator, 1993; Fundaţia Camil Petrescu Jr. „Solidaritatea Umană” – membru fondator, 1998; Fundaţia Estera, (consilierea femeilor cu sarcină nedorită) – membru, 1996; Asociaţia pentru Capacitarea Abilităţilor Speciale – președinte, membru fondator (înființată în 2004, înregistrată juridic în 2016); Asociația Consilierilor Creștini, Croația, membru fondator – 2012; Grup de Rugăciune și Network în Servicii Sociale în Timișoara - 2019.