Rețeaua de ONG-uri - misiune și implicare socială

Coordonatori: Aurora Vatamaniuc și Răzvan Burduja

Vorbitori: Aurora Vatamaniuc, Liviu Axinte, Corneliu Niste, Răzvan Burduja, Marcel Filip, Inga Smelik, Elena Procopiu

Membrii echipei: Aurora Vatamaniuc, Răzvan Burduja, Liviu Axinte, Camelia Topală, Viorel Topală, Vlad Albu, Mihaela Zanoschi, Inga Smelik, Gabriela Răducanu, Nicu Cotleț

Viziunea - o comunitate de lideri dedicați și experți din mediul evanghelic, care se echipează și conlucrează pentru a sluji semenii aflați în nevoie, pentru a oferi servicii sociale de calitate și educație creștină pentru grupurile vulnerabile din România (persoane cu dizabilități, văduve, orfani, persoane cu adicții, familii în dificultate, copii săraci și cu risc de abandon școlar, bătrâni, persoane private de libertate, alte categorii defavorizate).

O comunitate de lideri curajoși, implicați și responsabili, care au viziune și sunt pregătiți să aibă un impact mai mare la nivel național în societate, prin unitate, dezvoltarea unui dialog cu autoritățile și inițierea unor propuneri legislative.

Misiunea - să ofere sprijin, încurajare, instruire și un cadru de colaborare între lideri de ONG-uri și din biserică, manageri, specialiști din ONG-uri,  pentru dezvoltarea de servicii sociale, inițiative civice, acțiuni comunitare, proiecte sociale și educaționale care urmăresc îmbunătățirea calității vieții persoanelor aflate în dificultate, dezvoltarea independenței financiare și a autonomiei.

Perspectiva de ansamblu


Strategia

La Forum sunt invitați să participe lideri din organizațiile non-guvernamentale creștine active și lideri din biserici, care doresc să se dezvolte și să se implice în acțiuni și proiecte sociale. În acest cadru cadru, promovam cunoașterea și împărtășirea experienței acumulate de-a lungul anilor. Vor fi evaluate nevoile actuale ale domeniului social si vor fi încurajate organizațiile noi care au nevoie de sprijin pentru dezvoltare.

În funcție de nevoile identificate, pe parcursul anului vor fi organizate sesiuni de instruire și întâlniri pe diferite domenii de interes în aria de acțiune a fiecărui ONG.

Vor fi dezvoltate parteneriate cu bisericile locale, pentru a încuraja membrii Bisericii și liderii lor să se implice în acțiuni de voluntariat și în susținerea cauzelor din ONG-uri. Va fi încurajată colaborarea dintre biserici și ONG-uri locale în oferirea de consiliere și educație creștină pentru grupurile defavorizate.

Vom conlucra cu biserica pentru sustinerea lucrarii de evanghelizare a grupurilor vulnerabile. Vom colabora cu organizații internaționale care au materiale, resurse și strategii testate în această privință, pe care le vom adapta la contextul cultural al țării noastre.

Vom dezvolta parteneriate cu mediul de afaceri, pentru a identifica oportunități de finanțare a proiectelor sociale și educaționale precum și pentru a explora posibilitățile de integrare pe piața muncii. Vom pune accentul pe dezvoltarea unei noi mentalități față de muncă și bani. Vom colabora cu lideri de firme creștine și alte organizații creștine, cum sunt: Focus Business School, Guild Faith, BAM, DORCAS etc. Vom folosi instrumente care contribuie la educarea și formarea tinerei generații, pentru a deveni persoane active în câmpul muncii și buni administratori ai finanțelor personale, în cadrul bisericii și societății.

Ne propunem să explorăm posibilități de finanțare din diferite fonduri europene și locale, guvernamentale și de la donatori naționali și internaționali, pentru dezvoltarea sectorului serviciilor sociale și de economie socială.

Vom continua demersul de a înființa o Federație Națională a ONG-urilor Creștine, prin care vom putea avea reprezentare legală în dialogul cu autoritățile centrale și locale. Ne propunem să colaborăm cu lideri și politicieni creștini, precum și cu OCDL, pentru a influența politicile publice. Ne propunem să susținem promovarea valorilor creștine în ce privește familia.

Participanții

Lideri de organizații, lideri de misiuni, manageri, specialiști, lideri ai asociațiilor de părinți, oameni de afaceri, pastori, oameni politici, lideri de tineret, precum și persoane care doresc să se implice in slujirea celor defavorizați, să își dezvolte abilitățile de lideri organizaționali, aptitudinile civice, să exerseze darul ajutorării și asumarea responsabilității sociale.

Planul

  • Organizarea de seminarii de instruire despre: dezvoltare organizațională, scriere de proiecte, comunicare, strângere de fonduri, educație financiară și antreprenoriat, relații cu comunitatea, asistență socială centrată pe valori

  • Întâlniri regionale de feedback cu membrii rețelei și încurajarea noilor membri să adere la Federație – de două ori pe an

  • Realizarea de evenimente comune: o conferință anuală sau un concert

Vorbitori

Aurora Vatamaniuc este soție si mama a trei copii. S-a născut într-o familie cu părinți creștini evanghelici, în comuna Hudești, județul Botoșani. În 1993 s-a căsătorit cu Adi Vatamaniuc la Suceava și în prezent locuiesc în Iași. Este președintă executivă a Fundației Star of Hope Romania. Este licențiată în economie, manageră de servicii sociale, antreprenoare în economie socială și specialistă în strategia RBC (Reabilitare bazată pe Comunitate) pentru copii și adulți cu dizabilități.

Împreună cu echipa Star of Hope România, a reușit să implementeze peste 100 de proiecte sociale și a ajutat peste 30.000 de copii orfani și în special cu dizabilități să aibă o viață mai bună. A înființat 12 centre de zi pentru copii aflați în dificultate și cu dizabilități, în 8 județe din România și în Republica Moldova. A contribuit la înființarea a două federații pentru susținerea drepturilor copilului și pentru servicii sociale: FONSS, FONPC și a două federații ale părinților care au copii cu dizabilități.

În prezent, este trainer și consultant pentru dezvoltare organizațională, având experiență în organizarea de campanii sociale. Împreuna cu soțul ei, Adi Vatamaniuc, a înființat grupuri de suport și cursuri biblice Alfa pentru părinți, ajutând mamele copiilor cu dizabilități să depășească situația de criză și să devină modele de luptătoare. Promovează valorile familiei creștine și nevoia de implicare a bisericii în proiecte sociale. 

Este fondatoare și trainer la Școala de educație financiară, antreprenoriat și leadership „Focus Business School Romania”.

Corneliu Niste este un strateg dedicat dezvoltării inițiativelor din ecosistemul creștin din România.

Corneliu este activ în dezvoltarea mișcării antreprenorilor creștini din România - Guild Faith. Este cofondator al platformei Engage, care include Business and Mission Romania, platforma BAM Connect, Mission Connect și Engage Redemptive Labs. De asemenea, face parte din echipa comunității de dărnicie strategică - Give Connected.

Expertiza și experiența sa se concentrează pe consultanță în dezvoltarea capacității, antreprenoriat și investiții, toate acestea fiind susținute de o educație transdisciplinară în administrarea afacerilor, științele politice și dezvoltarea durabilă.

Răzvan Burduja este născut în 1992. Răzvan este președintele Asociației MGM și unul dintre membrii ei fondatori. Din 2013, a avut un rol esențial în conducerea asociației, contribuind activ la dezvoltarea și consolidarea ei. În prezent, organizația are peste 370 voluntari.

Prin colaborările sale strânse cu diverse instituții ale Statului, inclusiv Curtea Constituțională, Parlamentul și Guvernul României, precum și cu instituții locale și județene, Răzvan a demonstrat angajament și dedicare față de valorile democratice și bunăstarea comunității.

Răzvan a absolvit Facultatea de Drept din cadrul Universității „Ștefan cel Mare” din Suceava, având o formare temeinică în domeniul juridic.

Studiile sale ulterioare pe tema Integrării minorităților din România reflectă interesul său pentru coeziunea socială și respectul pentru egalitatea de șanse a fiecărui om.

Răzvan este pasionat și dedicat misiunii de a ajuta pe cei în nevoie și totodată de a mobiliza resurse și voluntari pentru a aduce o schimbare pozitivă în comunitățile afectate de sărăcie și marginalizare.

Este căsătorit cu Iulia, care este asistentă medicală, și împreună sunt binecuvântați cu doi copii, Asher și Enos. În viața sa personală, Răzvan îmbină valorile creștine cu responsabilitatea de a construi o societate mai umană și echitabilă pentru toți.

Liviu Axinte s-a născut în 1963 și este pastor principal al bisericii Elim din Piatra Neamț și vicepreședintele Cultului Pentiocostal din România.
  
În cei 31 de ani de pastorație, pe lângă activitatea spirituală, fiind pastor județean, președinte al comunității Suceava și apoi vicepreședinte al Cultului Penticostal din România, împreună cu bisericile slujite, a inițiat și dezvoltat multe proiecte sociale, în prezent coordonând și departamentul de Asistență Socială al Cultului.

Liviu absolvit facultatea de teologie din Arad, fiind implicat în lucrarea de evanghelizare și misiune, precum și în activități sociale prin acțiuni directe, seminarii, conferințe etc.

Liviu militează pentru valori, în mod special pentru protejarea familiei, fiind parte a Coaliției pentru Familie și Alianța familiilor din România, fiind implicat în organizarea referendumului pentru familie și combaterea abuzurilor în cadrul familiilor Botnariu, Furdui etc.

În cadrul activităților sociale, în prezent, Biserica Penticostală Elim din Piatra Neamț, păstorită de Liviu Axinte, are două centre sociale (Samariteanul și Casa Elim), acreditate și licențiate de Ministerul Muncii. 

Este căsătorit cu Lidia, fiind tată a patru copii, toți căsătoriți, și bunic a 15 nepoți.

Marcel Filip a fost implicat în Căminul Felix încă de la înființare, în 1992. Din 1995 a început să coordoneze activitatea Căminului.

A crescut împreună cu organizația, de la un complex cu șase case, la al doilea complex cu 10 case - în total 16 case.

Marcel susține în continuare Căminul Felix prin diferite proiecte: ferma de vaci (cu o capacitate de peste 400 de animale) și atelierele de tâmplărie, croitorie și auto, casa de oaspeți Noble House și proiectul de case pentru tinerii peste 18 ani.

Împreună cu soția sa, au fost părinți timp de 17 ani, la una dintre case, în perioada 1992-2009, având în grijă 18 copii.

Make it stand out

Inge José Smelik (Inga) este președinta Fundației Ancora Salvării. 

În anul 1996, a plecat din Olanda spre România. În primul an a lucrat în diferite case de copii din județul Brașov. Apoi s-a mutat în Iași, unde a colaborat la un proiect pentru tinere de peste 18 ani, care au fost date afară din casele de copii și care trăiau pe stradă. De asemenea, a lucrat ca asistent umanitar în Spitalul de copii Sf. Maria.

În 202 a pus bazele Fundației Ancora Salvării, cu activitate în municipiul Iași și continuând în satele din județ, în special în comuna Strunga, focalizându-se pe persoane dezavantajate social. Fundația există, sub același nume, și în Republica Moldova. Fundația are colaborări stabile în Ucraina, unde se implică în ajutorarea refugiaților.

Fundația oferă consultanță de specialitate pentru familii, instituții de învățământ și sănătate, universități, biserici etc.

Contact

Dacă ai întrebări, îți stăm la dispoziție. Pentru înregistrare, folosește butonul ÎNREGISTRARE, din dreapta sus.