Rețeaua de politică și societate
Coordonatoare: Florica Cherecheș
Vorbitori: Florica Cherecheș, Cătălin Vasile, Emanuel Curtman, Cristian Galea, Vasilică Croitor, Daniel Răducanu
Membrii echipei: Florica Cherecheș, Beniamin Conțiu, Emanuel Curtman, Cristian Galea, Elena Meștereagă, Cătălin Vasile
Colaboratori: Ben Oni Ardelean, Luminița Jivan, Timotei Lavric, Gabriel Leș, Dumitru Mihălescu, Mircea Roșca, Robert Sighiartău, Paul Șușman
Viziunea - lideri evanghelici echipați pentru a influența societatea dintr-o perspectivă creștină asupra lumii.
Misiunea - crearea unui context în care liderii din sfera publică și politică să interacționeze, să dezbată și să învețe, prin participarea la Forum, seminarii, webinarii, consiliere individuală, cum să fie sare și lumină în activitatea lor de zi cu zi, pentru a oglindi caracterul lui Dumnezeu în locul în care sunt și pentru a produce o transformare a societății.
Perspectiva de ansamblu
Strategia
Forumul anual este un cadru excelent de interacțiune cu practicieni/politicieni, teoreticieni și personalități cu experiență politică semnificativă. Procesul de interacțiune, dezbatere și învățare va include însă și cel puțin 1 conferință regională, 4 webinarii, consiliere individuală la cerere, astfel încât Rețeaua să poată sluji doritorilor de a se pregăti cât mai bine în vederea activării în sfera politică.
Participanții
Creștini evanghelici care activează deja ori simt o chemare la slujire în domeniul politic sau sfera publică, indiferent de domeniul de activitate sau specializare. Pot participa persoane cu convingeri puternice, cu o inimă pentru oameni și cu credința că Dumnezeu îi poate folosi dincolo de zidurile bisericii, pentru binele cetății. Ne întâlnim ca lideri creștini cu trasee politice diferite, dar cu valori comune, fără a urmări să schimbăm convingerile sau direcția cuiva.
Vorbitori
Florica Cherecheș a fost secretar de stat, președintele Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopție în 2021, deputat din partea Partidului Național Liberal în perioada 2012-2020, anterior fiind președintele Comisiei Sociale din Consiliul Local Oradea (2008-2012), iar apoi viceprimar al Oradiei în 2012. A fost președintele Organizației de Femei a PNL în perioada 2017-2023.
Ca formare profesională, Florica este inginer mecanic, cu un master în economie socială. Timp de 12 ani, a condus Asociația Integra România, o organizație de micro-finanțare și dezvoltare comunitară.
A avut parte de multe suișuri și coborâșuri în viața ei personală, familială și profesională, în care a luat-o de la capăt de șapte ori, în domenii diferite! Rețeta folosită a fost: credință în Dumnezeu, încredere în sine și multă muncă. Cea mai mare încercare a fost pierderea primului soț într-un accident de mașină, în timp ce era șomeră și gravidă cu al treilea copil.
În ultimii 24 de ani, preocupările ei, la diferite niveluri de influență s-au axat pe sprijinirea persoanelor vulnerabile, familie și protecția copilului, adopție, educație antreprenorială și învățământ profesional. Încurajarea creștinilor autentici de a se alătura clasei politice a constituit o prioritate pentru ea în ultimii 15 ani.
Florica crede că cea mai mare realizare este familia, având 4 copii și 10 nepoți, bucuria și motivația ei!
Cristian Galea este antreprenor, informatician și fost pastor, implicat activ în viața comunității arădene. A absolvit Universitatea Politehnică, Automatizari și Calculatoare din Timișoara și Facultatea de Teologie Arad. Timp de 14 ani a fost pastor și a fondat o biserică, dedicându-se lucrării spirituale și sociale.
A fost consilier local în municipiul Arad timp de 4 ani și a candidat de două ori la funcția de primar, susținând valori creștine, onestitate și implicare civică. În timpul mandatului său, a inițiat proiectul Aradul Fericit, o platformă dedicată sprijinirii familiilor și reconectării comunității.
Prin Aradul Fericit, a organizat evenimente precum „O zi cu tata”, promovând implicarea taților în viața copiilor, conferințe pe teme culturale și spirituale și proiecte din sfera sportului și educației civice. Inițiativa a fost gândită ca un spațiu în care valorile creștine, familia și cultura locală să fie celebrate și întărite.
Cristian este căsătorit și are cinci copii. Continuă să susțină activ comunitatea arădeană prin proiecte orientate spre binele public.
Cătălin Vasile este expert în transformare digitală, cu o carieră de peste două decenii în tehnologie, inovație și politici publice. În prezent, este consilier în cadrul Ministerului Economiei, Digitalizării, Antreprenoriatului și Turismului, unde contribuie la strategii guvernamentale în domeniile AI, digitalizare și securitate cibernetică.
Cătălin a coordonat inițiative tehnologice majore în companii internaționale precum Zebra Technologies și Motorola Solutions, în roluri de management regional pentru Europa Centrală, de Est și Orientul Mijlociu. Este absolvent al Universității Politehnice din București și deține două diplome de master în Administrarea Afacerilor (ASE și Tiffin University, SUA).
Este fondatorul și președintele Prodocens Media, o platformă dedicată valorilor creștine și educației în societatea românească. De asemenea, a fost membru în comitetul de conducere al Coaliției pentru Familie, implicându-se activ în inițiative civice și sociale.
Cătălin este căsătorit cu Angelica, împreună având o fiică, Cătălina-Estera, în vârstă de 17 ani.
Emanuel Curtman s-a născut și acrescut în Sibiu, urbe de care îl leagă atât formarea teoretică (limbi străine) cât și cea profesională (IT).
A activat în mediul social, prin diferite proiecte cu rol de suport material, apoi educațional, culminând cu obținerea unui grant de la UN pentru integrarea migranților.
Concomitent, din punct de vedere politic, simțul responsabilității pentru bunăstarea cetății l-a animat pe Emanuel înspre implicare asumată, în 2024 finalizând primul mandat în Consiliul Local Sibiu.
Emanuel consideră că participarea activă la viața socială, politică și administrativă este o necesitate și militează pentru această implicare.
Este tată a 3 copii și actualmente activează într-o poziție de management superior, prezidează o asociație nonprofit și slujește în biserica din care face parte.
Daniel Răducanu are 57 de ani și este tată, so și bunic.
A studiat la Liceul Energetic din Deva, profesând apoi ca electrician la Termocentrala Mintia. Ulterior, și-a lărgit orizonturile, formându-se ca economist și implicându-se activ în viața comunității sale.
Cu o vocație puternică pentru sprijinirea celor mai vulnerabili, a lucrat pentru Asociația „Orașul Speranței” România, unde a coordonat proiecte pentru ajutorarea oamenilor străzii.
Inspirat de această experiență, a fondat casa de copii de tip familial „Casa Speranței”, în Baru, unde, împreună cu familia sa, crește în prezent a treia generație de copii loviți aspru de soartă.
Primar de peste două decenii al comunei Baru, Daniel a transformat localitatea într-un exemplu de solidaritate și progres pentru întreaga zonă.
Vasilică Croitor este născut în nordul țării. S-a mutat în Medgidia în anul 1997, după ce a absolvit Institutul Teologic Penticostal din București, punând astfel bazele unui centru de evanghelizare pentru o zonă extinsă din Dobrogea.
Împreună cu alți 4 lideri din România a fondat APME, Agenția Penticostală de Misiune Externă din România, o organizație aflată în plină dezvoltare, care a trimis peste 80 de misionari pe termen lung în alte națiuni. De-a lungul anilor de slujire a călătorit în peste 50 de națiuni din Europa, Asia, Africa și America, promovând misiunea externă.
Între 2014-2018 a fost președintele Comunității Regionale Penticostale Constanța, o comunitate alcătuită din 4 județe: Constanța, Galați, Brăila și Tulcea.
În prezent slujește și ca director executiv al Alianței pentru Răspândirea Evangheliei Acasă (AREA), o mișcare de plantare de biserici în contextul românesc.
Vasilică este un autor și un editor care a publicat peste 200 de cărți sub egida Editurii Succeed Publishing. Prima sa carte, „Răscumpărarea memoriei, Cultul Penticostal în Perioada Comunistă”, a fost publicată în anul 2010.
Din anul 2021 este și pastor coordonator al unui nou proiect de plantare de biserică în orașul Constanța, Biserica Flacăra Speranței.
Este căsătorit cu Mihaela și au împreună trei copii: Denisa (25 ani), Beniamin (23) și Miriam (14).