Rețeaua de politică și societate

Coordonatoare: Florica Cherecheș

Vorbitori: Florica Cherecheș, Robert Sighiartău, Gabriel Leș, Ben-Oni Ardelean, Vasile Boari

Membrii echipei: Florica Cherecheș, Ben Oni Ardelean, Mircea Roșca,
Luminița Jivan, Gabriel Leș, Dumitru Mihălescu, Cătălin Vasile

Colaboratori: Titus Corlățean, Paul Șușman, Valeriu Ghilețchi, Laviniu Gabor, Timotei Lavric

Viziunea - crearea unui context în care liderii din sfera publică sau cei care simt chemarea spre implicarea în sfera publică sau politică să interacționeze, să dezbată, să învețe și să propună politici publice și strategii necesare pentru transformarea în bine a societății.

Misiunea - identificarea, motivarea și echiparea liderilor politici, pentru a aduce transformare în societate, printr-o slujire publică bazată pe principii etice și valori creștine. Rețeaua „Politică și Societate” oferă posibilitatea de relaționare, împărtășire de bune practici, un cadru sigur de dialog și de învățare, necesar și benefic pentru contextul politic contemporan.

Perspectiva de ansamblu


Strategia

Forumul anual este un cadru excelent de interacțiune cu practicieni/politicieni, teoreticieni (cadre universitare/conferențiari specializați în științe politice) și personalități cu experiență politică semnificativă. Procesul de interacțiune, dezbatere și învățare va include însă și seminarii, webinarii, consiliere individuală etc., pe tot parcursul anului, disponibile pentru doritori, astfel încât Rețeaua formată să poată sluji doritorilor de a se pregăti personal și profesional în vederea activării în sfera politică.

Participanții

Cei care activează în domeniul politic sau sfera publică, indiferent de domeniul de activitate sau specializare, având în vedere că sfera publică implică cu precădere elemente de bază și interacțiune cu sfera politică. Experiența celor deja implicați în politică va fi împărtășită cu cei care iau acum în considerare acest aspect, iar învățăturile unor profesori de științe politice, ori consultanți în domeniu, vor aduce un plus de valoare rețelei. 

Vorbitori

Florica Cherecheș a fost secretar de stat, președintele Autorității Naționale pentru Drepturile Persoanelor cu Dizabilități, Copii și Adopție în 2021, deputat din partea Partidului Național Liberal în perioada 2012-2020, anterior fiind președintele Comisiei Sociale din Consiliul Local Oradea (2008-2012), iar apoi viceprimar al Oradiei în 2012. A fost președintele Organizației de Femei a PNL în perioada 2017-2023.

Ca formare profesională, Florica este inginer mecanic, cu un master în economie socială. Timp de 12 ani, a condus Asociația Integra România, o organizație de micro-finanțare și dezvoltare comunitară.

A avut parte de multe suișuri și coborâșuri în viața ei personală, familială și profesională, în care a luat-o de la capăt de șapte ori, în domenii diferite! Rețeta folosită a fost: credință în Dumnezeu, încredere în sine și multă muncă. Cea mai mare încercare a fost pierderea primului soț într-un accident de mașină, în timp ce era șomeră și gravidă cu al treilea copil.

În ultimii 24 de ani, preocupările ei, la diferite niveluri de influență s-au axat pe sprijinirea persoanelor vulnerabile, familie și protecția copilului, adopție, educație antreprenorială și învățământ profesional. Încurajarea creștinilor autentici de a se alătura clasei politice a constituit o prioritate pentru ea în ultimii 15 ani.

Florica crede că cea mai mare realizare este familia, având 4 copii și 10 nepoți, bucuria și motivația ei!

Gabriel Leș a fost senator în Parlamentul României din partea Partidului Social Democrat în perioada 2016-2020. În intervalul 2017-2019, a fost de două ori Ministru al Apărării. În calitate de membru al Grupului ecumenic de rugăciune din Parlamentul României (2016-2020), Gabriel a participat activ la organizarea Micului dejun anual cu rugăciune al Parlamentului. Înainte de a fi senator, a fost Secretar de Stat în Ministerul Apărării, lucrând în Departamentul pentru armamente. Anterior, a fost consilier local (2000-2004), viceprimar (2004-2008) și subprefect al județului în 2009.

Ca pregătire profesională, Gabriel este economist, deține un Master în managementul financiar contabil și juridic al firmei. A absolvit de asemenea mai multe cursuri și programe de formare profesională la Institutul Național de Administrație și Colegiul Național de Apărare.

Ca lider al PSD, dar și bun creștin, Gabriel a fost preocupat de reducerea inechităților sociale, căutând în permanență oportunități pentru dezvoltarea persoanelor vulnerabile. Pe lângă activitatea din cadrul pozițiilor oficiale pe care le-a deținut, Gabriel s-a alăturat multor cauze caritabile.

Ben-Oni Ardelean este deputat în Parlamentul României (începând cu 2016), iar anterior senator al României (2012-2016). În sfera politică a ocupat mai multe poziții, precum: vicepreședinte al Camerei Deputaților, secretar al Senatului României, secretar al Comisiei de Politică Externă a Senatului, membru a Adunării Parlamentare a Consiliului Europei,  membru a Adunării Parlementare a SEECP, membru în Adunarea Parlamentară NATO, vicepreședinte al Comisiei de Politică Externă a Camerei Deputaților, vicepreședinte al Partidului Național Liberal etc.

Ben-Oni este doctor în Știinte Politice la Școala Națională de Știinte Politice și Admnistrative din București (SNSPA - 2009) și doctor în teologie la Universitatea București (2010). A urmat multiple programe academice atât în țară, cât și în străinătate (Oxford University, Fuller Seminary, MAF, Olford Center etc.) și are o semnificativă activitate științifică, fiind autor sau coautor a numeroase publicații, respectiv cărți, capitole în volume colective și zeci de articole academice.

Imediat după Revoluția din 1989 împotriva regimului comunist, Ben-Oni s-a implicat activ în coordonarea a numeroase proiecte caritabile și umanitare în țările din Europa de Est, furnizând resurse și sprijin umanitar pentru școli, spitale, unități de pompieri, tabere, azile de bătrâni etc., în cooperare cu organizații și echipe de voluntari din occident, în mod special din America de Nord.

Vasile Boari este licențiat în Filosofie (1972) și doctor în filosofie (1978) al Universității Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca.

Este fondator și fost decan al Facultății de Știinte Politice și Administrative, în perioada 1996-2002, iar în prezent este profesor conducător de doctorat în cadrul Școlii doctorale de Științe Politice și ale Comunicării din cadrul UBB.

Este autorul volumelor „Dialectica raportului conștiință morală - conștiință politică. O perspectiva filosofică” (1987), „Filosofia și condiția morală a cetății” (1991), „Noua Europă în căutarea identității” (2009), „Filosofie și politică” (2009), „Creștinism și politică” (2016) precum și a numeroase studii și eseuri de filosofie politică și morală și de filosofia culturii și religiei.

A coordonat volumul „Cine sunt românii? Perspective asupra identității naționale” (Editura Școala Ardeleană, 2019) pentru care a scris Introducerea și a realizat trei dialoguri din capitolul „Dialoguri despre România”.

A beneficiat de burse de cercetare și specializare la Universitatea Liberă din Bruxelles, Universitatea de Stat din Pittsburgh și Universitatea Californiei din Berkeley.

Este director fondator al revistelor EAST și EUROPOLIS și coordonatorul seriei de Studii Politice din cadrul Editurii Presa Universitară Clujeană.

A fondat și condus, în calitate de director, Centrul de Analiză Politică și Institutul de Studii Globale din cadrul Universității Babes-Bolyai.

A coordonat traducerea „Tratatului de Etică” (Polirom, 2006) precum și volumele „Identitatea românească în context European” (2009), „Regăsirea identității naționale” (2010), „Weighting Differences: Romanian Identity in the Wider European Context” (2009), „Religion and Politics in the 21-st Century” (2013). La Editura Institutul European a coordonat volumele „România după 20 de ani” (2010), „Intelectualii și Puterea” (2012), „Religie și politică” (2016) și „Armonie și conflict intercultural în Banat și Transilvania” (în colab. cu M. Spariosu, 2014).

Contact

Dacă ai întrebări, îți stăm la dispoziție. Pentru înregistrare, folosește butonul ÎNREGISTRARE, din dreapta sus.