Rețeaua de închinare și arte

Coordonator: Cristian Cazacu

Vorbitori: Cristian Cazacu, Richard Mauney, Steve Thrall, Ina Bulzan

Membrii echipei: Cristian Cazacu, Otniel Bocșa, Bella Cazacu, Radiana Barb

Viziunea - biserici evanghelice a căror viață de închinare este mereu înnoită prin rememorarea și anticiparea narațiunii lui Dumnezeu răscumpărătoare, cu ajutorul artelor.

Misiunea - crearea contextelor și coagularea resurselor prin care slujitorii în închinare, conducătorii bisericilor, teologii și artiștii să lucreze constructiv și continuu la reînnoirea vieții de închinare a bisericilor și a mărturiei lor creștine publice prin intermediul artelor.

Perspectiva de ansamblu


Strategia

  • Mediatizarea conceptelor biblice și teologice care stau la baza modelului vieții de închinare fundamentat pe rememorarea și anticiparea narațiunii lui Dumnezeu mântuitoare

  • Articularea unei teologii a artelor care justifică importanța participării artelor în închinare și mărturie creștină

  • Cultivarea dialogului interconfesional dintre teologie, doxologie, artă și misiologie, cu scopul modelării unei vieți de închinare comunitară infuzată de prezența artelor

  • Continua identificare și coagulare a slujitorilor în închinare și a artiștilor interesați în formarea biblică și teologică pentru a sluji în înnoirea închinării comunitare și în integrarea artelor în mărturia publică

  • Stimuarea inițiativelor care generează resurse înnointe în închinare, pentru utilizare la scare largă în bisericile locale

  • Întâlniri regionale, periodice (online și în persoană), pentru formare, edificare și generare de conținut în înnoirea închinării creative, prin arte

  • Mediere între liderii bisericilor și artiștii locali sau lucrările artiștilor consacrați, în vederea cultivării de parteneriate în slujirea de închinare

  • Fixarea și diseminarea de resurse de larg acces, pe platforme digitale și de social-media

  • Reuniune anuală în cadrul Forumului Român de Conducere

  • Identificarea unei echipe de bază care să genereze un proces viabil de mentorare pentru cei interesați să crească și să multiplice valorile și principiile închinării creative înnoite

Participanții

Lideri de închinare, directori muzicali, pastori cu închinarea, instrumentiști, soliști, artiști din toate domeniile artei, pastori, teologi, membri ai bisericilor locale.

Vorbitori

Cristian Cazacu este artist muzical, compozitor și interpret, liturghier și educator în domeniul închinării creștine prin muzică și arte.

Cristian este președintele asociației „Imago Dei,” al cărei obiect de activitate este promovarea artelor atât în închinarea creștină cât și în mărturia publică a credincioșilor, prin modalități cât mai creative și transformatoare la nivel individual și comunitar. 

În prezent urmează programul doctoral în studiul închinării oferit de The Robert Webber Institute for Worship Studies, Jacksonville, Florida. Deține masteratul în studii interculturale/închinare creștină la nivel global, obținut în cadrul Fuller Theological Seminary (2010). 

A lansat și a participat la mai multe proiecte muzicale, atât împreună cu formația „Born Again” (1993-2023), cât și ca artist independent, a concertat atât în țară cât și în străinătate, iar în prezent colaborează cu mai multe biserici din România în domeniul modelării unor slujbe liturgice edificatoare pentru comunitățile de credință, înrădăcinate în Scriptură, istoria practică a Bisericii și contextualizate în cultura locală.

Cristian locuiește lângă Timișoara, împreună cu soția sa Bella și cei trei băieți ai lor.

Richard Mauney este misionar american în România și lucrează ca voluntar la Fundația Jubilate din Oradea, din anul 2001 până în prezent.

De asemenea, slujește în muzică și închinare la Biserica Baptistă Tinăud, județul Bihor, din 1998.

A obținut titlul de doctor în arte muzicale în cadrul Seminarului Teologic Baptist Southwestern, Fort Worth, Texas, în 1993, iar masteratul în educație muzicală în cadrul Florida State University. Deține multiple specializări: închinarea și lucrarea muzicală din biserică, educația muzicală, muzică corală, dirijat și lucrare misionară.

În trecut, a predat ca profesor de muzică la Universitatea Emanuel, Oradea (1996 - 2003), și a slujit ca pastor responsabil cu muzica în Biserica Baptistă Southmont, Denton, Texas (1991 - 1996).

De asemenea, a predat muzică bisericească în cadrul Seminarul Teologic Baptist din Filipine, Baguio, Filipine (1993), și a slujit ca pastor responsabil cu muzica și cu tineretul în Biserica Baptistă Clark Field, Angeles City, Filipine (1984-1986).

Printre publicațiile sale, cea mai cunoscută în România este volumul Ofrandă necurmată: Închinarea din perspectivă biblică, istorică şi practică, Oradea: Editura Jubilate, 2021.

Steve Thrall este misionar de origine americană, pastor și învățător. Steve și soția sa Miki au absolvit Gordon College în 1982 și au lucrat timp de cinci ani alături de InterVarsity Christian Fellowship în Vermont.

S-au mutat în Paris ca misionari în anul 1988, pentru a lucra cu organizația International Teams în proiectul de plantare a unei biserici urbane. În anii ’90, Steve a devenit tot mai implicat în lucrarea cu artiștii din Paris. A ajutat la lansarea unei companii creștine de teatru, La Compagnie des Actes, în 1997, iar ulterior s-a implicat în asociația de artiști creștini La Fonderie.

Steve și-a obținut doctoratul în cadrul Bakke Graduate University în 2005, cu specializarea pe legătura dintre arte, cultura franceză și misiunea Bisericii.

Timp de zece, ani Steve a fost directorul Le Pavé d’Orsay, un spațiu plurivalent destinat artelor, situat în inima Parisului.

În prezent, Steve și Miki sunt parte ai organizației Artists in Christian Testimony și coordonează un centru de oaspeți pentru artiști în regiunea Normandiei.  

Steve este profesor universitar adjunct în cadrul mai multor universități, precum Asbury University, Presbyterian College (McGill), și Bakke Graduate University. Continuă să predice și să predea în cadrul unei rețele de biserici baptiste franceze în Normandia.

Steve și Miki au trei copii adulți, patru nepoți și o nepoțică, cu toții locuind în Franța.

Ina Bulzan - soție, mamă de mai multe feluri, terapeut prin dramă și joc, povestitoare, a descoperit farmecul metaforei, al poveștii în copilărie, mulțumită bunicului ei.

Licența în teologie și asistență socială obținută în urma studiilor din cadrul Universității Emanuel din Oradea a fost urmată de o diplomă în Psihoterapie prin dramă și joc, formare în cadrul căreia Ina a redescoperit povestea, de data aceasta ca unealtă terapeutică, de vindecare.

De peste zece ani Ina povestește în grădinițe, școli, librării, în cadrul practicii sale terapeutice, la conferințe ale lucrătorilor pentru copii și ale cadrelor didactice, dar și în cadrul diverselor evenimente organizate de Biserica Baptistă Sfânta Treime, a cărei membră este. Experiența folosirii poveștii cu grupurile de copii, specific la clasă, a oferit-o și altora, concepând alături de colega și prietena ei cadru didactic Simona Elena Romaș un ghid practic: Povești ca să crești.

A avut plăcerea și onoarea să colaboreze cu organizația Decenu.eu, pentru care a înregistrat câteva povești audio pentru copii.

În prezent, Ina urmează studiile de doctorat vocațional din cadrul Midwestern Baptist Theological Seminary, studiind locul, importanța și modalități de revitalizare a narațiunilor vechi testamentare în viața și misiunea bisericii.

Ina și Dani, împreună cu cele două fete ale lor, s-au retras din calea zgomotului orașului și locuiesc în afara Timișoarei.

Contact

Dacă ai întrebări, îți stăm la dispoziție. Pentru înregistrare, folosește butonul ÎNREGISTRARE, din dreapta sus.