Ateliere la Forumul 2024
Autonomie sau demnitate: etica finalului vieții
Ioan Chirilă este medic primar Igienă și sef de secție în Centrul Regional Iași al Institutului Național de Sănătate Publică, Doctor în Științe Medicale, Master în Nutriție Clinică.
Ioan a fost nominalizat „Practicianul anului – Medicină Preventivă” la Gala Tinerilor Medici in anul 2010. Actualmente este Punct focal național al Ministerului Sănătății în cadrul Protocolului Apa și Sănătatea și coordonator al grupului Sănătatea Climatică.
Ioan este și antreprenor, a sărbătorit recent nunta de argint, are 2 fii adulți, este prezbiter în Biserica Neemia din Iași și vicepreședintele AMCR.
Scopul:
Înțelegerea sacralității vieții
Publicul țintă:
Slujitorii bisericii, cei din domeniul medical, social și legislativ
Obiectivele:
Întelegerea gândirii biblice versus a ideologiilor actuale in definirea persoanei
Euthanasia / suicidul asistat și implicațiile etice ale acestora
Răspunsul creștin – îngrijirile paliative holistice
Finalul vieții pământești – un apus, pentru un răsărit veșnic!
Adopția în cadrul comunităților evanghelice din România
Liviu Mihăileanu este tată adoptiv și doctor în teologie, cu o specializare în teologia adopției și implicarea comunităților creștine în adopție. Este președintele Alianței România Fără Orfani, membru al bordului World Without Orphans Europe și președinte al Asociației Tzuby's Kids.
Începând din 2015, Tzuby's Kids a sprijinit peste 3.000 de părinți adoptivi și de plasament, psihologi și asistenți sociali în îngrijirea copiilor cu istoric de traumă, precum și sute de copii în integrarea acestora în familii adoptive și de plasament.
În ultimii 10 ani, Liviu Mihăileanu a fost direct implicat în modificarea legislației privind protecția drepturilor copilului și regimul juridic al adopției în România. Aceste modificări legislative au contribuit la schimbarea filosofiei de intervenție a sistemului de protecție prin prioritizarea intervenției familiale.
Obiectivele:
Analizarea răspunsului comunităților creștine la criza orfanilor din România și evaluarea dinamicii implicării acestora până în prezent.
Înțelegerea contextului istoric și biblic al adopției
Analiza perspectivei teologice asupra adopției în scrierile Apostolului Pavel.
Identificarea modalităților practice prin care comunitățile creștine se pot implica în domeniul adopției.
Secularizarea
David Brown a fost implicat în plantarea de biserici în Franța din 1976 și a plantat trei biserici (două în Nancy și una în suburbiile Parisului), cât și a revitalizat la o biserică din centrul Parisului.
Timp de mulți ani, a condus GBU (mișcarea studențească franceză afiliată la IFES. Este președintele Comisiei de Evanghelizare a „Consiliului Național al Evanghelicilor Francezi” și predă revitalizarea bisericii la Institutul Biblic de la Geneva și la Seminarii din Franța și din toată Europa.
David coordonează Rețeaua de Revitalizare a Bisericii din cadrul Forumului European de Conducere (ELF).
Este căsătorit cu Mary și au patru copii adulți și un număr tot mai mare de nepoți.
Scopul: Înțelegerea secularizării și ideologiile ei, direcției în care se îndreaptă cultura europeană.
Publicul țintă: Pastori, evangheliști și lideri de biserici care doresc să înțeleagă mai bine direcția în care se mișcă societatea, astfel încât credința noastră să poată fi trăită cu încredere de către semenii noștri de credință în viața lor de zi cu zi și să poată fi comunicată într-un mod plauzibil pentru contemporanii noștri.
Obiectivele:
înțelegerea direcției în care se îndreaptă cultura europeană
examinarea implicațiilor ideologiilor seculare pentru viața bisericii, ucenicie și evanghelizare
Cum răspundem când suferința și răul pun la îndoială existența lui Dumnezeu? Reflecții din perspectiva apologeticii lui C. S. Lewis
Marius Ban este licențiat în drept și teologie. A urmat studiile postuniversitare la Heythrop College, University of London, unde a obținut doctoratul în filosofie cu teza Evil and Philosophical Anthropology: A Case for Rethinking the Relation Between the Symbolic Language of Evil and Human Capability. A prezentat lucrări la numeroase conferințe internaționale, organizate în cadrul unor universități precum DePaul, Chicago sau Fordham, New York. A publicat diverse articole de specialitate, pentru Palgrave și pentru European Journal for Philosophy of Religion.
În prezent, este directorul Colegiului Biblic Est European, unde predă Apologetică în Postmodernism (Programul REPER) și Filosofia Religiei. Este preocupat de felul în care limbajul religios poate facilita dialogul cu tânăra generație.
Marius este căsătorit cu Lidia și au împreună trei copii: Paul, Nora și Alma.
Narnia, imaginarul apologetic
Daniel Fărcaș este licențiat în filosofie și litere al Universității Babeș-Bolyai, din Cluj-Napoca. A obținut diploma de master în filosofie franceză la Universitatea Babeș-Bolyai și în istoria filosofiei la Universitatea Paris I – Panthéon-Sorbonne. Este doctor al Universității Paris IV – Sorbonne, cu o teză de filosofie medievală. A efectuat stagii postdoctorale la Institut Protestant de Théologie, din Paris, și la Universitatea Babeș-Bolyai.
Este autorul lucrării Meister Eckhart. Misticul din căușul ochiului (Iași, Polirom, 2010), volum premiat în cadrul Concursului de Debut „Ioan Petru Culianu”, 2008, organizat de Editura Polirom. De asemenea, este traducătorul mai multor lucrări filosofice ale lui Meister Eckhart, reunite în volumul Întrebări pariziene și alte scrieri (Iași, Polirom, 2013). Între cele mai recente cărți editate amintim Cristos și cultura, de Richard Niebuhr (Oradea, Casa Cărții, 2021) și Sfârșitul Amintirii: Cum să ne amintim corect într-o lume violentă, de Miroslav Volf.
În prezent, Daniel este director de cercetare și dezvoltare la Colegiul Biblic Est European.
Inteligența spirituală și evlavia creștină
Lidija Ušurel a absolvit studiile doctorale în teologie evanghelică la Universitatea „Aurel Vlaicu” din Arad, România, cu specializare în teologie publică.
Originară din Serbia, Lidija este licențiată în teologie (Seminarul Teologic Evanghelic din Osijek, Croația) și în psihologie (Facultatea de Filozofie din Novi Sad, Serbia). Diploma de master în consiliere creștină a obținut-o, de asemenea, la seminarul din Osijek, unde a activat ca asistent al Departamentului de Consiliere.
Munca de cercetare a Lidijei se plasează într-o zonă interdisciplinară, la intersecția dintre teologie și psihologie, cu focalizare pe spiritualitate și consiliere creștină, iar interesul ei primordial vizează dezvoltarea, creșterea și transformarea spirituală autentică, atât individuală, cât și comunitară.
Lidija este coordonatoare a Departamentului Educațional al Fundației Estera, organizație pro-viață, prin intermediul căreia își desfășoară activitatea de profesor în mai multe școli gimnaziale și licee din Timișoara.
Lidija este căsătorită cu Gelu Paul și are doi copii adoptați, pe Ioana și Johnny.
Scopul: Familiarizarea publicului creștin din societatea românească contemporană cu necesitatea evaluării diverselor concepte de origine spiritual-sincretistă, unul dintre acestea fiind conceptul de inteligență spirituală.
Publicul țintă: Lideri de biserici și de organizații creștine, slujitori implicați în educație și consiliere, dar și credincioșii de rând, care caută să se conecteze cu Dumnezeu într-un mod autentic.
Obiectivele:
Identificarea câtorva asemănări și deosebiri dintre spiritualitatea contemporană și spiritualitatea creștină
Sublinierea unicității pe care spiritualitatea și evlavia creștină o au în raport cu spiritualitatea laică
Clarificarea condițiilor în care conceptele laice pot fi răscumpărate (eusebeia)
Contact
Dacă ai întrebări, îți stăm la dispoziție. Pentru înregistrare, folosește butonul ÎNREGISTRARE, din dreapta sus.